Informații medicale
Vaccinul pentru intepatura de capusa nu protejeaza pentru Boala Lyme
Vaccinul antiîntepatura de capusa disponibil in Europa protejeaza impotiva Encefalitei de capusa. Encefalita de capuse este o boala virala declansata de flavivirusuri transmise prin intepatura de capusa Ixodes spp. (I. ricinus si I. persulcatus). Sunt aceleasi capuse care pot transmite si Boala Lyme. Boala cu tablou clinic bland sau uneori grav se coreleaza cu expunerea la capusa in zonele impadurite din Europa Centrala si de Est, in lunile de primavara si vara. In zonele cu encefalita de capusa si produsele din lapte nepasteurizat sunt incriminate.
Exista patru vaccinuri inactivate disponibile in Europa produse in Austria si Germania care includ tulpini de flavivirusuri Europene si inca doua vaccinuri manufacturate in Rusia care includ tulpini identificate in Extremul Orient. Este necesara administrarea a 3 doze pentru a asigura protectie cu durata imprecis delimitata. Cele doua vaccinuri europene sunt considerate sigure si eficace.
Cum numarul de cazuri noi de encefalita de capuse poate varia semnificativ, strategia de administrare a vaccinului trebuie stabilita in functie de aprecierea riscurilor la nivel national si chiar regional. Raportarea cazurilor este premiza care permite stabilirea strategiei optime. In regiunile cu numar de cazuri ≥5 cazuri/100 000persoane/an, raportate in ultimii 5 ani, OMS recomanda vaccinarea tuturor grupurilor de risc, inclusiv copiii. In regiunile in care frecventa encefalitei de capusa este sub acest prag se recomanda vaccinarea in areale restranse sau vaccinarea persoanelor cu risc occupational (e.g. muncitori forestieri). Conform datelor emise de Ministerul Sanatatii in Romania au fost 57 cazuri de encefalita de capusa in anul 2010 si 32 de cazuri in anul 2011.
Boala Lyme este cauzata de bacterii denumite Borrelia burgdorferi sensu lato transmise de capuse. Nu exista vaccin disponibil actualmente pentru profilaxia Bolii Lyme. De asemenea, împotriva vectorului capusa se poate actiona cu insecticide iar omul se poate proteja prin imbracaminte adecvata si repelenti.